Isıl İşlem

Isıl İşlemler

 

Alüminyum ve alüminyum alaşımları ısıl işlem uygulanabilen malzemelerdir. İstenilen nihai mekanik özelliklerin elde edilmesi amacı ile de uygulanan ısıl işlem ve parametreleri önemlidir. Bu gerekliliğin önemine inanan firmamızda 3 adet ısıl işlem fırını vardır.

İlki bünyemizde üretilen billet hammaddelerinin ekstrüzyon üretimine uygun olması amacı ile uygulanan Homojenizasyon ısıl işlemidir. Bu işlemde dökümü gerçekleştirilen billet malzemeleri belirlenen sıcaklıklarda ve sürelerde bekletilerek yapı homojenleştirilir. Ardından üretime alınır.

İkinci ısıl işlem fırını ise Solüsyon Isıl İşlem fırınıdır. Bu işlem ile alüminyum profillere ve kesilmiş ürünlere çözeltiye alma ısıl işlemi uygulanabilmektedir. Sonrasında uygulanan suni yaşlandırma işlemi ile ısıl işlem uygulanan alüminyum alaşımlarından beklenen üst mekanik özellikler sağlanmaktadır.

Üçüncü ısıl işlem ise Suni Yaşlandırma işlemidir. Bu işlem ile malzemelerde çökelti sertleşmesi ve böylelikle mekanik özelliklerin yükselmesi sağlanmaktadır. 6 ton kapasiteli suni yaşlandırma fırınında ekstrüzyon işlemi sonrası profillere uygun reçetede yaşlandırma prosesi uygulanır.

Firma bünyemizde bulunan ısıl işlem fırınları ile değişik alüminyum alaşımlarına başta T4 ve T6 olmak üzere birçok ısıl işlem kondüsyonu uygulanabilmektedir. Fırınlarda kontrolün sağlanması amacı ile spesifik noktalarına termokupllar yerleştirilmiştir.

Fırın ve malzeme sıcaklığı farkı olacağından bu termokupllara fırın içi malzeme sıcaklıklarını tam olarak yansıtması amacı ile alüminyum numuneler bağlıdır. Böylelikle fırın PLC sistemi, ısıtma-soğutma pratiğini verilen set değerleri ve programa göre kontrol etmektedir. Her farklı alüminyum alaşımı için uygulanacak ısıl işlem alaşım cinsi ve fırınların çalışma pratiği göz önünde bulundurularak yapılan incelemelerde belirlenmiş ve reçetelenmiştir. Bu reçeteler ise PLC kontrol ile sisteme entegredir. Böylelikle istenilen işlem programına göre kontrollü olarak uygulanabilmektedir. Ayrıca işlem sonrası sistemden her termokuple grafiği alınabilmekte ve bu sayede program analizi ve takibi yapılabilmektedir.

Scroll to Top
Scroll to Top